15 42.665375 26.2900436 https://musclepower.bg arrow 0 arrow 1 Твоето съобщение беше изпратено успешно! Възникна проблем. Моля опитайте отново. Ново Популярно Разпродажба cookie-true 600
Работим със Speedy и Ekont, доставки с намаление! Обадете се сега: 0884 84 21 51 Отстъпки до -50%! Ликвидация на продукти и много промоции!

Рибеното масло и неговите плюсове

Рибеното масло и неговите плюсове

Рибеното масло и неговите плюсове

Една от двете групи мастни киселини, които тялото не може да произведе само, но са незаменими за нормалния растеж и развитие, са омега-3 мастните киселини. Това са ейкосапентеноичната (EPA) и докосахексаноична (DHA) мастна киселина – и двете познати на вас като омега-3 мазнини. И двете ежедневно трябва да се попълват като нужди, за организма, всекидневно, с храната. Или да ги ползвате като хранителни добавки.

Когато ще ползвате Omega-3 като суплемент (хранителна добавка), трябва да гледате това да са продукти в които да има омега-3 мазнини, а не например зеленчукови мазнини като царевичната, ленената или дори конопената мазнина.

В някои страни, заради начина им на живот и тип храна и култура, хората там приемат повече омега-6 мазнини и остават с недостиг на омега 3. Те страдат от по-чести възпалителни процеси, в тялото. Затова приемът им е важен, дори под формата на добавка, дори и ако не са спортуващи. Т.е. рибеното масло се приема задължително! Или чрез рибата, или чрез суплементация.

Повече продукти на рибено масло съдържат 18% ЕРА и 12% DHA – общо 30 % омега-3 мазнини. Те са от жизнено важна роля за сърцето, тъй като намаляват нивото на триглицеридите и предотвратяват образуването на съсиреци. В малки дози, рибено масло от по 1 грам (толкова се съдържат обикновено само в 1 драже, което прави такъв вид хранителни добавки много евтини!) дневно приеман, има кардиозащитен ефект. Трениращите, които могат да ползват между 3 до 5 г дневно, ще усетят още по-добро напомпване.

Тези които не знаят, омега-3 мазнините се приемат и в процеси както на изчистване на тялото от мазнини (релеф) така и при процеси, свързани с покачване на мускулна маса. Недостигът на мазнини в диетата за мускулна маса води доди до спад в количеството на тестостерон. От една страна това доказва смисълът на мазнините в диетата, от друга страна това подсказва, че това е един от може би най-важните суплементи, изобщо! Успоредно с витамините и минералите.

Омега-3 мазнините играят чудесна роля за тези две цели. Да повторим – при диети и тренировки за релеф и при такива, за покачване на мускулно ниво. Стресовите хормони, по това време, трябва да бъдат увладяни, за да не горят така нужната мускулна тъкан. Най-лошият сред тях е кортизолът. Подтискането му, особено на ниво мастни клетки и мускулни клетки, е важна част в борбата с мазнините. Изслдванията сочат, а те са много по тези тези свързани с отслабването, че приемът на омега-3 води до елиминиране на мазнини дори от областта на корема! А както добре знаете – по-малкото мазнини около талията означават по-малко здравословни проблеми!

 

Приемането на мастни киселини и спорта

Наличието на мастни киселини в диетата на спортиста, навлиза в човешката система (метаболизъм) и това може да повиши подготовката за издръжливост, като повишава VO2 max. Повишаването му означава, че ще се подобри способността на спортиста да приема, отделя и съответно оползотворява по-големи количества кислород по време на високоинтензивна тренировка.

Доказано е също така, че мастните киселини намаляват нивата на кръвните плочици (тромбоцитите). Това води до по-положително съотношение на кръвен обем (вискозитет), чрез понижаване на вискозитета (плътността) на кръвта. Разреждането на кръвта спомага за по лесния транспорт по артериите и вените. Ако вискозитетните нива са високи (кръвта е сгъстена), кръвта циркулира в системата много по-трудно и наподобява преминаването на чакъл през тръба. Приемането на мастни киселини подпомага и подобрява аеробната работа.

То може да предизвика разширяване на кръвоносните съдове, което засилва притока на кръв към работещия мускул. Повишеният приток на кръв увеличава навлизането на кислород (хемоглобин и миоглобин) в системата.

 

Омега мазнините и ставите

Приемът на омега-3 мазнини, като хранителна добавка, намалява възпалителните процеси – основна причина за болките в ставите при артрити, главно чрез EPA (*), която подкрепя естествените антивъзпалителни процеси в тялото.

Купи за Мен

Изпрати като имейл на приятел

Бих приел този продукт като подарък от теб :-)

Купи Сега

Изглед на имейла

E-mail Settings